De uitvaart

Vanaf het eerste moment heeft u met een van ons contact en wij begeleiden u vanaf het begin langs alle keuzes die u kunt of moet maken bij de uitvaart. Rust en aandacht voor ieders wensen staat daarbij voorop. Hoe de uitvaart ongeveer zal verlopen vindt u hier. Wat er op welke dag gebeurt kan uiteraard verschillen.

Home » Bij overlijden » De uitvaart

Telefoon

U belt ons op 06 126 949 98. Dit kan meteen na het overlijden. 
Wij stemmen dan met u af waar en wanneer wij moeten komen. Soms kan het prettig zijn nog even de tijd te hebben samen met uw dierbare.

(Verzorgen/Overbrengen | Koelen/Thanatopraxie

Wij vragen u waar de overledene is en wat u wilt.
Moet er thuis opgebaard worden? Met opbaren wordt bedoeld; Ligt de overledene thuis tot de dag van de uitvaart? Of moet de overledene naar een rouwcentrum of andere locatie worden overgebracht? Wilt u helpen bij de verzorging? Ligt de kleding klaar? Moet de overledene gekoeld of gebalsemd worden? (Thanatopraxie is een lichte balseming waarna er geen koeling nodig is. De conditie van het lichaam gaat over het algemeen minder snel achteruit.)

Dag 1

Eerst moet u bedenken wanneer u de uitvaart wilt laten plaats vinden? Kan iedereen die erbij moet zijn er zijn? Daarna kijken we samen of de begraafplaats/het crematorium, de overige locaties en speciale personen of wensen op dezelfde dag en aaneengesloten tijden kunnen plaatsvinden. Een kwestie van regelen en goed plannen. Dat doen wij met en voor u.

Begraven of cremeren

Meestal is de keuze al bekend. Maar waar gaat het plaatsvinden? 
U kunt vrijwel elk crematorium of begraafplaats kiezen. Soms kan het qua kosten of sfeer bijvoorbeeld goed zijn om verder te kijken. 
Mea Vota kan u hierover informeren. Samen met u gaan wij na wat uw voorkeur heeft en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Als er tijd is om samen te gaan kijken, doe we dat.

Locatie plechtigheid

De locatie is zeer bepalend voor de sfeer en hoe de dag zal verlopen. U kunt dat bijvoorbeeld thuis doen. Of in een locatie die speciaal was voor de overledene of beter bij u past. U bent niet verplicht om de aula van een begraafplaats of crematorium te kiezen. Wij kennen veel locaties en zoeken anders graag met u naar iets wat bij u of de overledene past. 

Speciale wensen

Zijn er speciale mensen of zaken die wat lastiger te regelen zijn? 
Een bepaalde geestelijke? 
(bijvoorbeeld een priester of dominee?) Moet er speciaal vervoer zijn op de dag van de uitvaart? 
(Speciale kleur rouwauto? rouwkoets, rouwkoe etc.) 
Moet er iets bijzonders worden gemaakt?
(kist, schilderij, muziekstuk) 
Kan het op tijd af zijn? 

Dag 2

Het vervoer

Lees hier meer over rouwvervoer:

De rouwkaart

Lees hier meer over de rouwkaart

De kist of wade

Lees hier meer over de kist of wade

Dag 3,4,5,6…

Meestal keert de rust na dag 2 weer een beetje terug. Als er een rouwkaart is verzonden dan komt deze op dag 3 of vier aan. Mensen die het nog niet wisten zullen waarschijnlijk contact opnemen. Misschien gaat u nog op rouwbezoek. De dagen voor de uitvaart kunt u het beste gebruiken om weer tot uzelf te komen en u voor te bereiden op de dag van de uitvaart.

Bloemen

Lees hier meer over bloemen

 

Muziek

Lees hier meer over de Muziek

Invulling ceremonie

Lees hier meer over de de invulling van de ceremonie

Beeld en geluid

Lees hier meer over de beeld en geluid

Fotografie en film

Lees hier meer over de fotografie en film

Overig

Overige onderwerpen