Rouw

Home » Bij overlijden » Rouw

Rouw is steeds anders. Erover lezen kan helpen.

Rouw

Inzicht krijgen in emoties en reactie na een overlijden maakt dat je begrijpt wat er in je lichaam en geest zich afspeelt. Normale reacties zijn; Angst en vrees, depressie en wanhoop, fysieke pijn, dwangmatig overpeinzen, zelfmoordgedachten en meer. Mannen rouwen anders dan vrouwen.
Rouw is steeds anders. Erover lezen kan helpen. Met ons erover praten ook.

Hier staat handige informatie voor al uw zakelijke afwikkelingen:

voetstappen zee

Rouwzorg Amsterdam

Op deze pagina veel links naar rouwbegeleiding in en om Amsterdam:

Rouw

Boeken

Karin Kuiper

1001 dagen van rouw

Een boek vol herkenbare anekdotes met tips voor lotgenoten en hun naasten, die in rouwsituaties wel vaak iets willen doen, maar niet altijd weten wat. Een moedig, helder geschreven, met illustratieve songteksten gelardeerd, indringend verslag waaraan veel weduwen en weduwnaars en hun vrienden en familie veel steun kunnen vinden.

1001-dagen-van-rouw goed
Jos brink rouw op je dak

Jos Brink

Rouw op je dak

Er is niemand die echt weet en kan meevoelen wat jij voelt, omdat geen twee mensen gelijk zijn, ook al hebben zij hetzelfde te doorstaan. Jouw verdriet is uniek. Hoe groei je door je pijn heen? En kan dat? Hoe ga je om met je woede? En wat is berusting?

In dit eerlijke boek probeert Jos Brink, pastor en stervensbegeleider, maar ook theatermaker (en dus een ‘mensen-mens’) geen gemakkelijke antwoorden te geven op alle vragen die je hebt. Wel herkent hij, vanuit zijn lange ervaring, jouw situatie. Hij kan je wellicht richting geven, een beetje sturen, waardoor eenzaamheid weer in tweezaamheid verandert. Dat wat de auteur zelf, en samen met anderen, heeft meegemaakt, vormt de basis van Rouw op je dak, bepaald niet alleen geschreven voor mensen die leven vanuit een religieuze optiek: wie je ook bent, waar je ook bij wilt horen, verdriet is verdriet. Jos Brink legt je in dit boek geen waarheden op, maar probeert met je mee te gaan.

Marinus van den Berg

Rouwen in de tijd

Wat maak je mee als je rouwt? Het is een unieke en complexe ervaring. Van den Berg benadert rouw vooral vanuit de beleving. Hij staat bijvoorbeeld stil bij de voortdurende spanning in het tijdsbesef: ‘al blijkt pas te zijn.’ Het gemis is niet iets van het verleden, maar is van nu en van de toekomst.  Hij baseert zich op een grote ervaring in het begeleiden van rouwenden. Jaarlijks houdt hij vele lezingen en workshops op dit gebied. Hij verwerkt ook recente vakliteratuur, maar schrijft toegankelijk voor de leek.

Rouwen in de tijd
Vingerafdruk van verdriet

Manu Keirse

Vingerafdruk van verdriet

​Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega’s van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in een keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

Daan Westerink

Verder zonder jou

Je bent jong en iemand die je lief is, overlijdt. Alles is ineens anders. Mensen in je omgeving weten niet altijd hoe ze met je moeten omgaan. En zelf aangeven wat je nodig hebt is ook niet makkelijk. Hoe ga je dan verder?  
‘Verder zonder jou’ is het eerste boek waarin alleen de jongeren zelf aan het woord komen. Want wie kan beter vertellen hoe het is om zo jong een dierbare te verliezen? Het is een boek voor jongeren die iemand verloren, of weten dat dit gaat gebeuren, maar ook voor ouders, vrienden en familie, het onderwijs en de gezondheidszorg. 

verder zonder jou
helpen bij verlies en verdriet

Manu Keirse

Helpen bij verlies en verdriet

​Helpen bij verlies en verdriet is een onmisbare gids voor al wie rouwende mensen en mensen met verdriet wil helpen. Het boek biedt vele bruikbare inzichten en is geïllustreerd met talrijke herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven. Naast verlies door de dood besteedt de auteur ook aandacht aan andere verliessituaties, zoals verlies van de gezondheid, van het werk, van een perspectief.
Helpen bij verlies en verdriet is een gids die thuishoort in elke huiskamer en op elke werktafel, niet om in één keer door te lezen, maar om telkens weer ter hand te nemen wanneer je geconfronteerd wordt met verdriet. Het is een uitstekend geschenkboek voor wie zelf verdriet heeft of wie anderen wil helpen, doordat het doorheen het verdriet perspectieven biedt om opnieuw te leren houden van het leven.

Manu Keirse

Kinderen helpen bij verlies en verdriet

​Vele volwassenen hebben het moeilijk als een kind kampt met een groot verlies. Sommigen denken dat het beter is om verdriet te verzwijgen. Je kunt echter onmogelijk vermijden dat kinderen en jongeren met verdriet en verlies geconfronteerd worden. Wel kun je leren attent om te gaan met hun pijn, en hen helpen hun verdriet te verwerken. Een open communicatie is daardoor erg belangrijk.

‘Kinderen helpen bij verlies’ is een onmisbare gids voor ouders, leerkrachten, familieleden en hulpverleners. Het boek laat zien hoe ze kinderen en jongeren kunnen begeleiden in de confrontatie met verlies, ernstige ziekte in de familie, echtscheiding of zelfdoding. Het is een boek dat thuishoort in alle huiskamers en op elke werktafel, met tal van waardevolle suggesties om kinderen, jongeren, ouders en zorgverleners te helpen.

Kinderen helpen bij verlies