Uitvaart in de Corona periode

Laatste update 1-12-2020 13.37

Home » Corona

Mea Vota

Uitvaart in de Corona periode

Regels en omgangsvormen veranderen soms per dag. Dat vraagt van iedereen en ook van ons om mee te bewegen. Het is ook een tijd van tot inkeer komen en naar binnen gericht zijn. Er wordt een beroep gedaan op ieders flexibiliteit en creativiteit. Maar er is ook een opening om het afscheid nóg meer inhoudelijk, persoonlijker en intiemer vorm te geven. Het is niet altijd gemakkelijk voor nabestaanden om een afscheid vorm te geven waarbij restricties zijn. Toch zien wij het ook als een uitdaging. Wij staan klaar om u te ontzorgen en met u mee te denken in het vormgeven van een mooi, persoonlijk en intiem afscheid nu en op een later moment.

Op deze pagina vindt u de huidige regels en ideeën van ons en anderen om te zorgen voor een waardig afscheid.

Samen maken we er een mooi/ waardig afscheid van

De huidige regels zijn:

  • ​Uitvaart tot maximaal 50 personen niet behorende tot de risicogroep (deze mensen kunnen beter thuis blijven) en zonder gezondheidsklachten. De ruimte moet het toelaten. Niet elke ruimte is groot genoeg voor 50 personen die per stel/gezin/individu 1,5 meter afstand moeten houden.
  • Condoleance/ eten & drinken met elkaar achteraf weer mogelijk​ onder zelfde voorwaarden. 

Dag van de uitvaart

Wat kan er wél?

Omdat niet elke ruimte voldoende personen kan toelaten en om toch anderen erbij te betrekken die niet aanwezig kunnen zijn, zijn er uiteraard verschillende oplossingen die we met elkaar kunnen bedenken en uitwerken.

Live streamen 1 richting

Wij zullen zoveel mogelijk doen om iedereen (ook digibeten) te voorzien van middelen om de uitvaart op afstand te kunnen volgen. De meest aangeboden manier is om de uitvaart te volgen via 1 of 2 camera opstellingen. Beeld en geluid komen bij de mensen binnen maar er is geen interactie.

 

Live streamen 2 richtingen

Hiermee bedoelen wij men kan elkaar zien en met elkaar communiceren. Dus vanuit huis volgt men de uitvaart en wordt bijvoorbeeld op een bepaald moment nog betrokken bij de uitvaart. Zo kan men toch nog spreken tegen de nabestaanden en hun een hart onder de riem steken. Andersom kan familie bedanken voor de aandacht.

 

Video-opname

Desgewenst kan uiteraard de hele uitvaart of delen daarvan worden gefilmd en later worden gedeeld met derden.

 

Afscheidsfotograaf

Laat een professionele fotograaf de belangrijkste momenten vastleggen. Maak na de uitvaart zelf een album met eigen verhalen, speeches, herinneringen en dergelijke. Fijn om later nog erbij te kunnen pakken. 

 

Langs de route

Als bekend is dat er op de dag van de uitvaart een bepaalde route wordt gereden… Hoe mooi is het dan om de mensen op te roepen om (op gepaste afstand van elkaar, 1 vertegenwoordiger per gezin/familie, geen groepen vormend meer dan 3 personen) zich ergens op die route op te stellen en zo een laatste eer te bewijzen en de familie een hart onder de riem te steken? 

Buren

Buren kunnen de vlag halfstok hangen en als de overledene langs komt, een erehaag vormen. In de dagen of weken na de uitvaart is het fijn als er gekookt wordt of boodschappen worden gedaan voor de nabestaanden.

 

Informatie per rouwkaart

Bij elke kaart die er wordt gezonden duidelijke instructies bijvoegen die op dat moment actueel zijn. Qua omgangsvormen en regels maar ook over de mogelijkheden toch te verbinden met de nabestaanden. 

Condoleancepagina op internet

Standaard bieden wij gratis een pagina aan die de nabestaanden kunnen bewerken. Hierop staat praktische informatie voor de genodigden maar belangrijker; hier kan men boodschappen achter laten voor de nabestaanden of overledenen, video’s uploaden, herinneringen ophalen, muziek of foto’s uploaden. Ook kan men digitaal een kaarsje aansteken om te laten weten dat je aan ze denkt.

Betrekken mensen thuis

Boodschappen vragen van de mensen thuis en voorlezen op bij de uitvaart. Voor de nabestaanden bloemen, kaarsen, verhalen, gedichten, tekeningen, muziek etc. maken. ​Voor alle mensen die er niet kunnen zijn een kaars aansteken zodat iedereen ziet dat ze er wel zijn. Eenzelfde tijdstip op de kaart zetten waarop de uitvaart begint en er muziek gedraaid kan worden en/of een kaars kan worden aangestoken.

Voor het beperkte aantal mensen in dezelfde ruimte op 1,5 meter van elkaar:

Kijk elkaar minstens een paar seconden aan zodat je verbindt met de ander. ​

Catering

Voor, tijdens of na de uitvaart is vanaf 1 juli weer catering mogelijk tot 50 personen binnen en buiten mogen er onbeperkt mensen zijn.

Corona

De uitvaart bespreken

Het regelgesprek kan bij u thuis als we de regels in acht nemen en voldoende afstand houden. Daarnaast kunnen gesprekken (als u het prettiger vindt) ook telefonisch of via Facetime, Skype, Whatsapp of Zoom plaatsvinden. Als u niet over de juiste apparatuur beschikt dan zullen wij daar voor zorgen. 

Verzorging overledene

Corona regels met betrekking tot verzorging van de overledene – overledene niet besmet

De verzorging zal door ons worden gedaan en wij zullen preventief beschermende middelen aan hebben; handschoenen, schort met lange mouwen, hoesjes om de schoenen en eventueel een mondkapje en/of haarnetje. Thuis opbaren is ook nog steeds mogelijk. U kunt de verzorging; het wassen en kleden van de overledene zelf of door ons laten doen. Nabestaanden dienen zich in een andere ruimte te bevinden dan onze collega’s tijdens de verzorging. ​Is dat niet mogelijk dan minimaal op 1,5 meter afstand. 

​Corona regels met betrekking tot verzorging van de overledene – overledene ​wel besmet

Als de overledene is overleden aan de gevolgen van het Corona-virus dan is het verstandig het lichaam de eerste 24 uur na overlijden in het mortuarium of rouwcentrum te houden. Vanuit het ziekenhuis kunnen andere regels gelden.
​Bij een overledene die is gestorven aan Corona vragen wij dat te vermelden. Dit vanwege een hoger besmettingsrisico. Het risico van besmetting via de overledene zelf wordt daarentegen steeds lager (het virus sterft vrij snel na overlijden; “tot een dag”). Verder kan de overledene verzorgd en gekleed worden.

RIVM over postmortale zorg​

Wat zijn de huidige richtlijnen volgens het RIVM? 

Belangrijk!

Doen!

Blijf met klachten van koorts, verkoudheid of hoesten thuis, om anderen te beschermen, hoe graag u ook aanwezig wil zijn en afscheid wilt nemen.

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen:

– Was je handen regelmatig
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
– Geen handen schudden​
– Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt​​

Bron: www.RIVM.nl/coronavirus/covid-19